Makelaars vergelijken

Waar moet je op letten bij het vergelijken?

Makelaars zijn te vergelijken op kwaliteit, prijs en dienstverlening. Welke makelaar kies je en waarom? Hoe vergelijk je makelaarskosten en hoe krijg je de laagste prijs?

Direct makelaars vergelijken

De sleutel tot de laagste prijs

Prijzen worden in de makelaardij op maat vastgesteld. Vraag je een standaardtarief op bij een makelaar, dan zal je vaak het hoogste tarief voorgeschoteld krijgen.

Je kunt er veel voordelen uithalen door meerdere offertes op te vragen en ze met elkaar te vergelijken. Als je maar één verkoopmakelaar benadert, dan is de kans groot dat je de hoofdprijs betaalt. De makelaar zal in dit geval een standaardtarief noemen, met als gevolg dat de makelaarskosten vaak maximaal zullen zijn.

Als je meerdere offertes aanvraagt, zullen de makelaars met wie je contact opneemt zich ervan bewust zijn dat ze vergeleken worden. Dit maakt dat zij gaan kijken naar mogelijkheden om de prijs zo scherp mogelijk te maken. Een ander voordeel is dat je de verschillende tarieven gemakkelijk naast elkaar kunt leggen. Daardoor zie je meteen welke makelaars een gelijkwaardige dienstverlening aanbieden, maar verschillen in prijs.

Welke makelaarskosten zijn er?

Een logische manier om makelaars te vergelijken is door te kijken naar kosten van een huis verkopen per makelaar. Je wilt natuurlijk niet onnodig veel betalen. Het is dus belangrijk om de verschillende makelaars los van elkaar een prijs te laten vaststellen. Een makelaar rekent verschillende kosten aan voor zijn of haar diensten. Maar wat is het gemiddelde tarief van een verkoopmakelaar en welke kosten zijn er?

Wat betreft de prijs van een makelaar dien je rekening te houden met twee soorten kosten. Je betaalt opstartkosten. Deze kosten dienen om het huis in de verkoop te plaatsen (onder andere bedoeld voor fotografie, het maken van een brochure en plaatsing op huizensites zoals Funda). Een andere kostenpost is de courtage; de beloning die de makelaar ontvangt nadat het huis verkocht is. De makelaarskosten verschillen per makelaar. Een goede vergelijking is daarom erg belangrijk.

Opstartkosten

Als je een makelaar inschakelt voor de verkoop van je huis, moet je rekening houden met opstartkosten. Ook al komt het uiteindelijk niet tot een verkoop met deze makelaar, hij of zij maakt kosten die jij dient te vergoeden. Het is erg belangrijk om te weten hoe de tarieven van een makelaar in elkaar zitten. Welke diensten vallen precies onder de opstartkosten en welke niet? Zo kom je later niet voor verrassingen te staan als je de rekening ontvangt.

De opstartkosten zijn een starttarief waarmee de makelaar de verkoop van je woning in gang zet. Denk bijvoorbeeld aan de fotografie van de woning, het ontwikkelen van een brochure, plattegronden en het plaatsen van de Funda-advertentie. Dit zijn allemaal handelingen die geld kosten voor de makelaar. Deze kosten worden doorberekend aan nieuwe klanten bij de aanvang van het verkooptraject.

Een makelaar heeft al gauw zo’n 10 tot 50 woningen in de verkoop staan. Door aan het begin van een nieuwe samenwerking opstartkosten aan te rekenen, voorkomt de makelaar dat hij zelf de kosten voor bijvoorbeeld een fotograaf moet voorfinancieren.

De gemiddelde opstartkosten variëren van 250 euro tot 550 euro. Elke makelaar is echter vrij om te bepalen welke handelingen hij plaatst onder de opstartkosten. Dit is in grote mate afhankelijk van de diensten die onder deze kosten vallen. Daarnaast zijn makelaars ook volledig vrij om te bepalen welk bedrag zij daarvoor berekenen. De opstartkosten zijn dus per makelaar verschillend. Informeer dus goed over de precieze dienstverlening en de opstartkosten als je de offertes met elkaar vergelijkt.

Opstartkosten retourneren na verkoop

Opstartkosten hoef je niet altijd als extra kosten te zien, omdat veel makelaars de betaalde opstartkosten in mindering brengen op de eindfactuur. Je betaalt dan een bedrag bij aanvang van de verkoopprocedure, maar na de daadwerkelijke verkoop van de woning krijg je dit bedrag gewoon weer terug. Dit geldt echter niet voor alle makelaars. Bij sommige makelaars zijn de opstartkosten wél extra kosten en worden ze dus niet achteraf terugbetaald. En dat is weer een goede reden om de genoemde bedragen en voorwaarden per makelaar altijd vooraf goed te vergelijken.

Courtage

De courtage of de makelaarsvergoeding is een kostenpost die afhangt van verschillende factoren, zoals hoe de huizenmarkt op dat moment is en de ervaring van de makelaar. In Nederland bestaat er geen wetgeving die bepaalt hoe hoog de courtage mag zijn. Je dient dus zelf goede afspraken met je makelaar te maken. De courtage is een percentage van de verkoopprijs of een vaste prijs. Een percentuele beloning is gebruikelijk, omdat het voor zowel jou als de makelaar voordelen biedt.

Indien je de makelaar betaalt volgens een vast tarief, dan heb je het voordeel dat je vooraf goed weet wat de kosten zijn en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het nadeel is dat er op die manier voor de makelaar geen extra motivatie is om je huis voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Of de uiteindelijke verkoopprijs nu 10.000 euro meer of minder is, de makelaar verdient met een vast tarief hetzelfde bedrag waardoor die extra prikkel dus weg is.

Als je met een percentage werkt, kan de makelaar meer gemotiveerd zijn om je huis voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Want hoe hoger de prijs, hoe meer hij zal verdienen. Zodoende hebben zowel jij als de makelaar baat bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Deze vorm is precies om die reden in Nederland de meest voorkomende manier om een makelaar te belonen.

De gebruikelijke courtage bedraagt ongeveer 1,5% van de verkoopprijs, maar dit kan variëren van 1% tot 2%, afhankelijk van de tarieven van de makelaar. Staar je hier echter niet blind op. Uiteindelijk gaat het erom dat je een makelaar vindt die je kunt vertrouwen en dat hij of zij rekening houdt met al je wensen.

Het bedrag van de courtage betaal je na afloop van de verkoop. De courtage wordt verrekend via de notaris. Je betaalt deze kosten dus niet rechtstreeks aan de makelaar. De courtage wordt ingehouden op de verkoopopbrengst die je via de notaris verkrijgt.

De meeste makelaars werken met een courtage exclusief BTW (hoewel de wet eigenlijk voorschrijft dat consumenten altijd een prijs inclusief BTW dienen te ontvangen). Het is dus belangrijk om goed na te kijken of de tarieven in de offertes inclusief of exclusief BTW zijn.

Bijkomende kosten

De meeste makelaars doen een totaalvoorstel. Dat wil zeggen dat de enige kosten de opstartkosten en de courtage zijn, en dat er verder geen bijkomende kosten zijn.

Bij sommige makelaars kan er wel sprake zijn van bijkomende kosten. Dit zijn extra kosten die de makelaar spendeert bovenop de opstartkosten. Denk maar aan marketingkosten zoals extra adverteren of een nieuwe type foto's (bijvoorbeeld hoogtefoto's). Maar ook juridisch onderzoek, verkoopstyling of het opnieuw inrichten van een leegstaande woning kunnen tot deze kosten behoren. Let wel, deze kosten komen niet uit de lucht vallen. Dergelijke kosten worden in overleg met jou gemaakt. Een makelaar gaat dat niet op eigen initiatief doen.

Daarnaast rekenen sommige makelaars ook abonnementskosten door. Dit is een vast bedrag van bijvoorbeeld 50 euro dat je maandelijks betaalt, ongeacht of de makelaar die maand werkzaamheden heeft verricht. De abonnementskosten betaal je naast de courtage of als voorschot op de courtage. Abonnementskosten komen echter niet vaak voor. Als opdrachtgever heb je geen baat bij deze vorm van kosten, waardoor het raadzaam is om makelaars met die vorm van kostenberekening te mijden.

De meeste verkoopmakelaars geven geen inzicht in hun tarieven op de eigen website. Wil je dus de makelaarskosten grondig vergelijken, dan doe je dit het beste door het opvragen van verschillende offertes.

Naar stap 4: makelaars uitnodigen