Fotografie van de woning

Essentieel voor het trekken van kijkers

Is je huis verkoopklaar? Dan zal je makelaar ongetwijfeld met diverse woningfoto's op het internet willen adverteren. Goede foto's maken het verschil bij het trekken van zoveel mogelijk geïnteresseerden. We leggen je uit waar je alert op moet zijn.


Als je jouw huis verkoopt via een goede full-service makelaar, dan is woningfotografie bijna altijd inbegrepen in de dienstverlening (en valt als dienstverlening onder de opstartkosten van de makelaar). De meeste makelaars hebben contacten met goede woningfotografen of hebben zelf een fotograaf in dienst. In dat geval hoef je zelf niet aan de slag met een camera, en is het alleen jouw rol om te zorgen dat de woning gereed is voor fotografie.

Waarom de kwaliteit zo belangrijk is

Mensen die op zoek gaan naar een nieuwe woning, doen dit tegenwoordig vooral online. Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. De kwaliteit van verkoopfoto's is dus erg belangrijk. Wie zoekt naar een huis, maakt al snel een eerste keuze gebaseerd op de foto's. Vaak beslist een potentiële koper online in slechts 5 seconden of hij interesse heeft of niet. Als de foto's niet echt in het oog springen, komt het vaak niet tot een bezichtiging. Daarom zijn sterke foto's zo belangrijk. Het gaat er niet om dat je veel foto's neemt, maar wel de juiste foto's.

Fouten die vaak gemaakt worden bij het maken van woningfoto's:

Rommel

Als een kijker je huis komt bezichtigen, zal je zonder twijfel je best doen om alle kamers zo netjes mogelijk te maken. Dit zou ook het geval moeten zijn bij mensen die online een bezoek brengen aan je huis door het bekijken van foto's. Het zou namelijk jammer zijn als een grote ruimte er op de foto kleiner uitziet, omdat er onnodige spullen liggen.

Onvoldoende afwisseling

Kijkers willen niet twintig keer hetzelfde beeld zien. Breng dus steeds genoeg afwisseling in je foto's. Circa 10 foto's in totaal is voldoende. Meer mag ook, maar overdrijf niet.

Niet voldoende licht

Als je foto's van je huis wilt nemen, wacht dan op een zonovergoten dag. Een mooie lichtinval kan immers een groot verschil maken. Maak de foto's daarom altijd overdag als er voldoende licht is. Neem ook foto's van de tuin. Wordt er niet snel zon voorspeld? Dan kun je met bepaalde filters werken die de lucht kunnen transformeren van grijs naar stralend blauw.

Mensen op de foto

Het is niet de bedoeling dat er mensen in het beeld van je foto staan. Kijkers willen je woning bekijken en niet afgeleid worden door bijvoorbeeld de eigenaar die in beeld staat. Maak je foto's van een kamer waarin een spiegel hangt, let er dan op dat je zelf niet mee op de foto staat. Ook huisdieren houd je beter buiten beeld. Het lijkt misschien leuk, maar het kan bij mensen een gevoel van onbehagen oproepen.

Drukke markeringen

Let op bij het gebruik van markeringen op foto's. Het is niet verstandig om foto's met teksten of markeringen te bewerken omdat je iets duidelijk wilt maken. Wanneer je bijvoorbeeld de gevel van je appartement wilt fotograferen, vermijd je best opvallende markeringen om je appartement aan te duiden. Kies je hier toch voor? Ga dan voor een hele lichte kleur of maak de andere appartementen een beetje vager.

Sfeerbeelden van de omgeving

Het is niet nodig om foto's te maken van de omgeving van je woning. Potentiële kopers willen je huis bekijken, de naaste omgeving kunnen ze altijd zelf verkennen. Het plaatsen van landschapsfoto's of foto's van een lokale speeltuin is dus overbodig en kan kijkers zelfs doen afhaken. Je makelaar kan perfect de vragen van deze kopers beantwoorden en indien nodig de plus- en minpunten van de buurt schetsen.

Opvallende watermerken

Een watermerk op de foto's plaatsen kan, maar doe dit steeds op een zo onopvallend mogelijke manier. Dus zonder dat het storend is. Dit kun je doen door het watermerk bijvoorbeeld transparant te maken en het in een hoek van het beeld te plaatsen. De interesse van de kijker moet naar je huis gaan en niet naar het logo of watermerk.

Ongepaste beelden

Foto's moeten een duidelijk beeld weergeven van je huis, maar dit betekent nog niet dat je echt alles moet laten zien. Foto's van de bergruimte of het toilet kunnen achterwege gelaten worden. Focus je vooral op de foto's die van belang zijn en een goed beeld tonen van het huis. Je wilt namelijk dat potentiële kopers belangstelling krijgen en niet dat ze na één foto al wegklikken. Laat je hierover ook steeds goed adviseren door je verkoopmakelaar, mocht de verkoopmakelaar de woningfotografie niet voor je verzorgen.

Sommige makelaars hebben een eigen fotograaf in dienst of doen beroep op een professionele fotograaf. Dit kost natuurlijk geld, maar deze investering is meestal de moeite waard als je woning daardoor sneller verkocht wordt.

Tips voor het maken van goede woningfoto's

Gebruik een kwalitatief toestel

Soms kan de camera van je smartphone een mooie foto opleveren, maar meestal is de kwaliteit van dit soort foto's niet altijd optimaal. Een betere camera levert een beter resultaat.

Werk met de juiste belichting

Fotograferen op een heldere dag kan in je voordeel zijn, maar let wel op dat te veel zonlicht ook tegenlicht kan geven, waardoor je vaak een groot wit vlak ziet. Daarnaast kun je ook extra verlichting plaatsen in donkere hoeken of ruimtes. Je kiest dan beter voor een spot of wit licht en niet voor een gewone gele lamp.

Vastgoedfotografen maken gebruik van een flits om het licht aan te vullen of uit te balanceren. Als je de apparatuur hebt en je weet hoe ermee om te gaan, is dit een prima manier om je huis zo aantrekkelijk mogelijk vast te leggen.

Groen is altijd een goed idee

Planten, kruidenplantjes of een fruitschaal met groene appels geven een frisse uitstraling aan de ruimte. Ze kunnen zelfs een oude keuken een moderne sfeer geven.

Zorg voor een ruimtelijk effect

Laat de kamer er altijd zo ruim mogelijk uitzien. Dit kun je niet alleen doen door rommel op te ruimen, maar ook door zoveel mogelijk je vloeren te laten zien. Door vloeroppervlakte te tonen breng je ruimte in de foto. Dit betekent dat je soms even door die knieën moet gaan om een goede foto te verkrijgen.

Houd de camera horizontaal

Gebruik een brede lens of houd de camera horizontaal om wijde foto's van de ruimtes te maken. Horizontale foto's zorgen voor een ruime uitstraling, in tegenstelling tot verticale foto's.

Breng de pluspunten van je woning in beeld

Ligt je huis middenin het groen? Zorg er dan voor dat al dat groen ook zichtbaar is op de foto's die vanuit het huis gemaakt zijn. Heeft je huis mooie authentieke details zoals een schouw of versierd plafond? Zet dit dan in de spotlights. Maak eerst goede overzichtsfoto's en maak daarna ook detailfoto's van de positieve punten van je huis. Het zijn immers die details die jouw huis kunnen onderscheiden van de rest.

Houd de camera altijd recht

Schuine lijnen ogen niet mooi. Als je je camera niet recht houdt kun je ook last krijgen van bolle lijnen in een foto. Deze kromme lijnen leiden de kijker af van het beeld dat je neer wilde zetten.

Neem veel foto's - selecteer later

Neem van elke kamer verschillende foto's en doe dit telkens vanuit een andere positie of met een ander soort licht. Daarna kun je dan een selectie maken van die ene foto die je gaat publiceren.

Maak gebruik van een fotobewerkingsprogramma

Kleine aanpassingen maken vaak een betere indruk. Met gratis programma's heb je al genoeg goede opties om je foto's te corrigeren. Ga echter niet te ver in het aanpassen van de foto's. Speciale effecten zijn niet nodig en geven een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Plaats je foto's in de juiste volgorde

Je eerste beeld is het belangrijkst. Deze foto bepaalt namelijk of mensen verder doorklikken op je advertentie (of niet). Kies voor je eerste foto dus nooit voor een plattegrond, maar voor een echte eyecatcher of een gevelbeeld. Gebruikelijk is dat bij een woonhuis de voorzijde van de woning als eerste foto gekozen wordt. Bij een appartement is de eerste foto vaak een foto van het interieur of van de buitenkant van het gebouw (mits aantrekkelijk ogend).

Bereid jezelf goed voor

Wil je dat je woning in de kijker staat? Dan is een grondige voorbereiding essentieel. Een goede belichting, je camera-instellingen en een opgeruimd huis zijn absolute voorwaarden. Neem je alle foto's zelf? Aarzel dan niet om je makelaar te vragen naar extra tips.

Naar stap 9: promotie van de woning